понедельник, 15 августа 2022 г.

GLOBE Regionaalne õppe-ekspeditsioon 2022

Ученики нашей школы во главе учителя биологии и географии Натальи Лобосок принимают участие в неделе глобальной экологической и научно-образовательной программы GLOBE.

#GLOBEEesti #TheGLOBEprogram



Nataliya Lobosok

2.08.-5.08.2022 toimus Käsmus rahvusvaheline  GLOBE õppe-ekspeditsioon, kus osales  170 inimest Eestist ja välisriikidest. Töökeeleks oli inglise keel. Jõhvi Vene Põhikoolist osales 3 õpilast: Ljubov Melnik, Emili Matjušenko, Alex Rikkonen.

Esimesel päeval ekspeditsiooni käisid avamas Eesti Vabariigi president Alar Karis, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, GLOBE programmi direktor Tony Murphy ja USA ajutine asjur Gabrielle Cowan. Pärast lõputseremooniat õpilased õppisid GLOBE vaatluste ja mõõtmiste tegemist ning andmete saatmist GLOBE andmebaasi. Õhtul toimus kultuuriõhtu, kus iga kool tutvustas GLOBE tegevusi oma koolis.

Teisel päeval GLOBElased kuulasid erinevate riikide õpilaste uurimistööde esitlusi ning peale lõunat koos juhendajatega käisid välitöödel. Välitööde käigus uurisid noored litosfääri, hüdrosfääri, atmosfääri ja biosfääri ja täiendasid seeläbi NASA poolt kogutavaid andmeid.  Ekspeditsiooni tulemuste põhjal koostati ettekanded. 

Kolmandal päeval kõik kuulasid  NASA teadlaste Brian Campbelli ja Peter Falconi ettekandeid. Õhtu lõpetasid GLOBE mängud ja rühmade väikesed lõbusad etendused. 

Neljandal  päeval toimus viktoriin ning rühmade ettekanne. Lõputseremoonia lõppes ühise tordi söömisega. 


Alar Karis 

Uudishimu ja soov ümbritsevat keskkonda uurida on see, millest saab alguse üks ekspeditsioon. Tervitasin ülemaailmse keskkonna- ja teadushariduse programmi GLOBE õppe-ekspeditsioonile selleks nädalaks Käsmu saabunud ligi 150 keskkonnahuvilist nii Eestist kui ka kaheksast välisriigist. Nad õpivad ühiselt andmekogumist ja mõõtmiste tegemist, uurivad kohaliku looduskeskkonna eripära, teevad uurimisretki ning suhtlevad oma alal tunnustatud teadlastega, ka NASAst. Noorte uudishimu teaduse vastu ja koostöö on täpselt see, mida vajame ajal, mil kliima- ja keskkonnakriisid annavad endast üha teravamalt tunda. Selleks, et teha parimaid otsuseid, ongi vaja esmalt andmeid ja just seda GLOBEis osalevad kooliõpilased iga päev oma kodupaigas koguvad. Loodan, et GLOBE’i igapäevaste mõõtmiste ja õppe-ekspeditsiooniga saadud keskkonna vaatlemise ja mõistmise oskused annavad noorte uudishimule ja avastuste teele hoogu terveks eluks. GLOBEi tegevus Eestis toimub USA saatkonna ning haridus- ja teadusministeeriumi toetusel. Suurim tänu kuulub aga õpetajatele ja teadlastele, kes toetavad ja inspireerivad õpilasi. Üle maailma osaleb GLOBE programmis koole rohkem kui 120 riigist ning Eesti õpilased on nende seas ühed eeskujulikumad andmete kogujad.